Здравейте!
Аз също много се интересувам от темата за облагането на транспортните разходи, свързани с превозването на зърнени култури. Фирмата е търговец на зърно и няма собствен транспорт, а изполва услугите на транспортни фирми. До сега включвахме цената на транспорта в продажната цена т.е в данъчната основа на продаваната стока. Ако продължим тази логика и на основание, че транспорта е съпътстваща доставка би трябвало и сега трансп.разходи да се включат в данъчната основа на продаваната стока и да не се облагат с ДДС. Не съм сигурна много в тезата си, обаче. Ще се радвам, ако има други мнения.
Благодаря на включилите се!
На телефона на НАП първият служител беше разколебан кой удържа данъка, но вторият беше категоричен, че юридическото лице платец на наема, удържа и внася данъка и съответно подава декларацията по член 55. За доходите от наем няма значение дали получателя е самоосигураващо се лице или не.
Юридическо лице изплаща наем на физическо лице - самоосигуряващо се, наем. Кой плаща авансов данък и съответно подава декларация по чл.55 от ЗДДФЛ? Чл.55 от ЗДДФЛ;"Когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, декларацията се подава от лицето,придобило дохода" т.е. тъй като платецът е предприятие, то удържа данъка и съответно подава декларацията?